Alfons Maria Mucha - český malíř

Alfons Mucha je český výtvarník a designér. Je jedním z nejvýraznějších představitelů stylu Art Nouveau, což ve francouzštině znamená „nové umění“. Asteroid #5122 byl pojmenován po tomto umělci.

 

Styl

 

Obrazy tohoto umělce jsou snadno rozpoznatelné. Žlutohnědé barvy, charakteristické víry a jasnost. Jeho tvorba je úplným odrazem secesního stylu. Tento trend přišel do módy na konci 19. století. 

Zajímavostí je, že samotný umělec tento směr neměl rád a používal ho pouze jako způsob, jak vydělat peníze.

Hlavními postavami a prvky Muchových děl jsou rusovlasé Slovanky a ornamenty. Alfons Maria Mucha je autorem Slovanské epopeje. Jedná se o sérii 20 obrazů inspirovaných slovanskými motivy. Byl však také designérem. Přišel se skvělými dekoracemi a reklamními plakáty.

Můžete si sami nakreslit obrázek tohoto neuvěřitelného umělce. Kupte si sadu na našem webu: Malování podle čísel - Čtvero ročních období.

 

 

Určitou zajímavostí je, že dívky z plakátů a štítků byly ve své době mnohem populárnější než obrazy.

Nejdůležitějším rysem jeho obrazů je vícebarevná litografie. Alfons Mucha nakonec vynalezl vlastní metodu litografie. A byla to jeho láska k byzantské zlaté barvě, která ho k tomu přiměla. Tehdejší tisk však takové barvy nepočítal.

Další novinkou českého umělce byla velikost obrazů. Zavedl do módy podlouhlý formát a tím se jeho obrazy obzvlášť lišily od děl jiných umělců.

 

Životopis umělce

 

Mucha se narodil na jižní Moravě nedaleko Brna. Jeho rodiče nebyli kreativci, ale podporovali ho v jeho úsilí. Umělec se aktivně věnoval zpěvu ve sboru, což mu umožnilo studovat na gymnáziu. Zároveň zkoušel malování.

Kolem roku 1881 se umělec vydal na cestu do Itálie. Tam Alfons nějakou dobu maloval zdi hradu. Majitel tohoto zámku, obdivovaný jeho talentem, zaplatil za jeho vzdělání na mnichovské Akademii výtvarných umění. Krátce poté stál umělec v čele Sdružení slovanských umělců.

Jak se mu podařilo proslavit?

Psal se rok 1883. Herečka Sarah Bernhardt zkoušela a vytvářela hru „Gismonda“, ke které potřebovala plakáty. Alfons Mucha souhlasil se spoluprací. 

Tyto plakáty umělce proslavily a Sarah Bernhardt byla jeho prací tak nadšená, že s ním podepsala smlouvu na 6 let.

Všechny umělcovy obrazy jsou ztělesněním klidu a harmonie. Dávají pocit tepla a pohodlí. Jeho díla jsou celistvá a velmi lyrická. Přestože sám autor mistrovských děl byl ke svým plátnům skeptický, dobyla celý svět. Nechte je, ať si získají i vás.

 

Viz také: Typy štětců