Typy štětců

Každý čaroděj má svůj vlastní nástroj pro vytváření magie. A má to i umělec: je to štětec.

Jaké existují štětce?

V moderním světě se vytvoření takového nástroje, jako je štětec, zdá být jednoduchou záležitostí. Zhruba před 300 lety si však umělci vyráběli štětce sami. Výroba ale začala mnohem později.

Umělecké štětce se vyrábějí v široké škále velikostí, typů a materiálů. Jak rozumět této rozmanitosti?

Kulaté kartáče jsou nejuniverzálnější. Tento štětec má válcový tvar a zaoblenou špičku. Kvalitní kulatý štětec umožňuje vytvářet širokou škálu tvarů a efektů, dobře drží vodu, absorbuje přebytečnou barvu a snadno se oplachuje. Mimořádná pružnost takového štětce umožňuje zobrazit každé gesto umělce, který chce dosáhnout zvláštní expresivity tahu. Tento typ kartáče je nejoblíbenější.

Miniaturní štětce jsou určeny k vypracování malých detailů. Právě tyto štětce jsou zahrnuty do sad malování podle čísel Vybarvi. Tyto štětce kreslí nejtenčí linky.

Ploché štětce jsou štětce s plochým okrajem a rovným ostřím, které byly původně oblíbené mezi impresionistickými malíři konce 19. století.

Ploché štětce jsou poměrně univerzální, drží hodně barvy a jsou dobré jak pro vyplňování velkých ploch, tak pro vytváření ostrých širokých tahů. Téměř všechny tahy provedené plochým štětcem tvoří lomenou nebo rovnou hranu, takže se často používají mokré na mokré. Ploché štětce jsou velmi žádané v architektonickém malířství.

 

Konturovací štětce jsou typem plochých štětců, ale kratší délky. To jim dává větší odolnost a lepší kontrolu nad kvalitou plochých tahů. Kratší štětinky navíc usnadňují vytvoření hladkého přechodu z jedné barvy do druhé a dobře zvýrazní konturu.

Důležité také je, z jakých štětin jsou štětce vyrobeny. Existují štětce vyrobené ze srsti veverek, poníků nebo syntetických vlasů. Například chlupy veverky jsou nejvhodnější pro malování.
Všechny naše sady již mají potřebné nástroje. A také štětce. Jste připraveni zamávat kouzelným štětcem a namalovat mistrovské dílo?

Viz také: Van Gogh