Význam barev

Vliv barev na člověka byl zaznamenán již od starověku. Ať už si to uvědomujeme, nebo ne, barvy na nás mají určitý vliv. Velmi často intuitivně hledáme barvu, kterou potřebujeme.

Někdy barva vyvolává určité reakce. Barva může pomoci při rozhodování, ovlivnit chování a stav nebo uklidnit.

Kromě obrázku na plátně mají sady Vybarvi vše, co potřebujete. Při výběru obrázku doporučujeme věnovat pozornost paletě barev. Níže se dozvíte, co každá z nich znamená.


Aktivní barvy                                                                                                                                                                                


Například červená je barva jasu, ohně, slunce. Tato barva může vyvolat dva druhy emocí: lásku a vášeň z jedné strany, ale zároveň může
být červená barva symbolem nenávisti a hněvu. Někteří říkají, že červená barva stimuluje krevní oběh. Tato barva dělá člověka hovornějším,
vzrušuje a zvyšuje emoce.

Oranžová je zosobněním radosti a štěstí, působí velmi pozitivně na emoce. Tato barva je nutná pro ty, kteří mají chronickou únavu.
Oranžová barva pomůže být pozitivnější. Oranžová je kombinací dominantní červené a veselé žluté. Zároveň je tato barva mnohem jemnější než červená.


Žlutá barva má stimulační vlastnost a blahodárně působí na učení a získávání odborných dovedností. Žlutá barva zlepšuje náladu a zvyšuje kreativitu. 



Uklidňující barvy 


Zelená je nejčastější. Je to barva života a rovnováhy. Zelená uklidňuje a má pozitivní vliv na zdraví. Tato barva dělá člověka efektivnější.

Modrá barva přináší pocit klidu a dokáže mysl člověka uvolnit. Tato barva přinese pocit harmonie. Zajímavostí je, že všichni lidé vidí modrou barvu správně, bez ohledu na jejich zdravotní stav. Modrá je také nejpopulárnější barvou na světě.

Fialová je pro mnohé spojena se spiritualitou. Tato barva je symbolem jednoty protikladů, barvy prostoru a umírněnosti. Fialová evokuje asociace luxusu a je velmi tajemná.

V závislosti na tom, jaký stav vám chybí, vyberte si obraz s konkrétní barevnou paletou pro sebe. Obrazy s neutrálními a světlými barvami je nejlepší zavěsit do ložnice. S jasnými barvami je to nejlepší v kuchyni nebo v obývacím pokoji.